http://tuinzorgzutphen.nl/Logotransparant.gif

   http://tuinzorgzutphen.nl/bloem5.jpg

Home

 

Natuurrijke en energetische tuinen

 

Tuin impressies

 

Bijenlogie

 

Wie ben ik


Tuinzorg Zutphen
0575-842681
06-54721677

E-mail

Bijenlogie

De bij staat in mijn logo omdat het een symbool is dat staat voor vele dingen. Het staat voor vruchtbaarheid die ik iedere tuin toewens die ik zal onderhouden of aanleggen maar het staat vooral symbool voor de gezondheid van de natuurlijke omgeving.

Een uitspraak van een groot wetenschapper heeft altijd erg grote indruk gemaakt.

"Als er geen bijen meer op de aarde zijn, heeft de mens nog vier jaren te leven; geen bijen meer, geen bestuiving meer, geen planten meer, geen dieren meer, geen mensen meer..."

Albert Einstein

Het houden van bijen draagt bij aan het overleven van de natuur en al het leven op de wereld. Het is vooral daarom dat ik bijen hou.

De mens probeert altijd die natuur en de omgeving te controleren, de mens denkt dat hij almachtig is en kan heersen over de natuur. Ik ben me bewust dat dat een enorme fabel is. De bij laat dat maar al te goed zien. Zonder de bij kan de mensheid niet eens overleven. Als je met bijen bezig gaat, merk je al gauw dat wij ons aan de bijen hebben aangepast. Zij bepalen wat er moet gebeuren. Een bij wreekt zich snel op stress en het vlugge leven. Het is niet mogelijk om in het bijzijn van bijen snel en gestrest te werken. 'Even snel' is er niet bij een beetje irritatie laat de bij zijn venijn zien.
De imker voert vele manipulaties uit, vaak te veel. In de jaren '20 waarschuwde Rudolf Steiner al tegen te veel manipuleren bij bijen, het zou wel eens desastreus kunnen zijn voor het voortbestaan van de bijen. Nu lijkt het dat hij gelijk krijgt, meer en meer imkers en wetenschappers realiseren zich dat de grote sterfte van bijen komt door zwakke volken die vatbaar zijn geworden voor ziekten en het gevolg is van jaren over manipuleren van de bijenvolken. Nederlandse bijenhouders hebben nu zelfs de noodklok geluid in de Tweede Kamer, omdat het helemaal niet goed gaat met de bijenstand in Nederland.

Aangezien we in Nederland onze omgeving ook zwaar hebben gemanipuleerd ben ik mij ervan bewust dat het bijen houden niet zonder manipuleren kan. Ik houd mijn bijen daarom zoveel mogelijk op een natuurlijke manier.
De natuurlijke manier van imkeren is dan ook gebonden aan strikte natuurlijke regels die het overleven van het bijenvolk vooropzet. Het komt erop neer dat ik de behoefte van de bijen volken volg, rekeninghoudend met de potentie van de omgeving. De honing die de volken produceren is op de eerste plaats bedoeld voor de bijen en wat er over blijft is een geschenk voor de imker.

Bijen werden voornamelijk door boeren op het platteland gehouden. Het platteland is na de komst van kunstmest en pesticiden ‘rijk’ geworden voor de mens maar armoedig voor de bijen. Door ‘onkruid’ bestrijding en het kappen van bomen en struiken zijn veel wilde dracht planten verdwenen en is er een tekort aan dracht voor de bijen.
De toekomst van de bij is daarom de bebouwde omgeving geworden.

Zutphen als stad en Brummen waar ik mijn bijen hou hebben de potentie van zo’n bijenomgeving. Er zijn rijke  bermen en een redelijke aanplant van bloeiende bomen en struiken. Toch is er niet het hele jaar genoeg voedsel voor de bijen. Vooral na de zonnewende wanneer het lente vuurwerk begint te doven zijn er te weinig bloemen in de omgeving. De bijen hebben dan een tekort aan dracht en moeten vaak gevoerd worden.

In deze periode kunnen tuinen in de omgeving een grote dracht potentie hebben. Naast het gebruik van bijenplanten is dit een gegeven dat ik daarom meeneem in de aanleg van natuurrijke tuinen.